No comments yet

Komšijske inicijative 2019 – prvi ciklus

Početkom godine raspisali smo prvi konkurs za finansiranje projekata i malih inicijativa neformalnih grupa iz Obrenovca – Fond za komšijske inicijative 2019, kako bi nastavili kontinuiranu podršku aktivnom i solidarnom učešću građana i građanki u ostvarivanju pozitivnih promena u zajednici.

Na konkurs se javilo 17 grupa i više od 80 komšija spremnih da neguju duh zajedništva i urade nešto korisno za svoju ulicu, naselje, selo… Članovi Selekcionog odbora našeg fonda doneli su odluku da finansijski podrže devet komšijskih inicijativa, čija pojedinačna vrednost nije prelazila 35.000,00 dinara.

Prve su komšijsku solidarnost pokazale komšije „Solidarno za 11500“. Iako je u Obrenovcu prošle godine otvoreno prihvatilište za pse, problem sa napuštenim psima je i dalje prisutan na teritoriji opštine. Ova neformalna grupa je svojim projektom I oni su naše komšije“ želela da podstakne širu lokalnu zajednicu na uključivanje u rešavanje ovog problema i da ukaže na položaj napuštenih pasa u Obrenovcu. Oni su početkom aprila u Arboretumu pravili kućice za pse koje su kasnije, u saradnji sa obrenovačkim vrtićima, bile ukrašene i oslikane, a potom donirane azilu. Kućice za pse će koristiti neki od brojnih napuštenih pasa koji žive u prihvatilištima. „Solidarno za 11500“ poručuju da na ovaj način promovišu odgovorno vlasništvo, ali i udomljavanje napuštenih pasa.

I ove godine su roditelji dece koja pohađaju vrtić „Cvrčak“ nastavili sa akcijom uređenja i ulepšavanja dvorišta vrtića, realizujući projekat Spremni za proleće“. Ovoga puta sproveli su akciju sadjenja tuja i sitnog sezonskog cveća uz ogradu privatne kuće, kako bi ozeleneli dvorište koje nije bogato stablima i cvećem. Na taj način su i vizuelno pregradili dvorište vrtića od privatne kuće. Roditeljima su i ovoga puta pružile pomoć vaspitačice iz vrtića. Udruženim snagama, uz podršku Fonda za komšijske inicijative, dvorište „Cvrčka“ je dobilo potpuno novi izgled. Nakon završetka sređivanja dvorišta, „Cvrčci u akciji“ su sa decom i vaspitačicama organizovali akciju pravljenja i puštanja zmajeva u dvorištu.

Neformalna grupa „Inicijativa mladih Stubline“ je iste ona grupa koja je 2017. sredila pešački most u tom mestu u blizini osnovne škole. Javili su se i ove godine na konkurs Fonda za komšijske inicijative sa projektom Ograđivanje košarkaškog igrališta“. Ovog puta su želeli da ograde košarkaški teren koji predstavlja mesto druženja meštana Stublina više od tri decenije. Na njemu se podjednako okupljaju mlađe i starije generacije. Posebno je posećen u letnjim mesecima, za vreme školskog raspusta. Početkom aprila su ove vredne komšije obavile radove na iskopavanju rupa za postavljanje cevi, kao i njihovo betoniranje i varenje. Sam teren se nalazi uz neposrednu blizinu tzv. Kružnog puta, u pravcu ka Grabovcu preko naselja Dubrava. Put ranije nije bio prometan, ali se razvojem sela i asfaltiranjem dela puta koji povezuje Stubline sa Grabovcem, protok vozila kroz tu deonicu značajno povećao. Osim automobila, put značajno koriste i vozači poljoprivrednih mašina i kamiona. Ograđivanjem pomenutog košarkaškog terena komšije iz Stublina su povećale bezbednost svih posetilaca koji uživaju u zdravim i sportskim aktivnostima.

Komšije iz Stublina su nastavile u punoj brzini da rade na uređenju svog sela. Neformalna grupa „Sport za sve“ dobila je podršku Fonda za komšijske inicijative za sređivanje prostora fudbalskog terena u Stublinama. Zašto baš tamo? Tokom boravka na tribinama i fudbalskom terenu, primetili su da je ograda terena u lošem stanju – delovi ograde su korodirali, pojedine cevi su polomljene, a na određenim mestima ograda je sklona padu. Kako ona predstavlja jedinu barijeru između lopte na terenu i publike na tribinama, bezbednost posetilaca je bila ugrožena, jer se oni nalaze direkno na liniji udara lopte. Komšije iz ovog sela su učvrstile i izvarile oštećene delove ograde, otklonile koroziju i ofarbale kompletnu ogradu.

Projekat „Uređenje fasade u naselju Staro igralište“ sprovela je neformalna grupa „ORO“. I naselje „Staro igralište“ ima složne komšije.  Grupa „ORO“ je primetila da su fasade zgrada u ovom naselju prekrivene grafitima, pa su se javili na konkurs Fonda za komšijske inicijative sa idejom da urede fasade, kako bi zgrade u centru grada bile reprezentativne. Oni su sredinom aprila organizovali akciju krečenja grafita.

Dve grupe komšija su se javile sa različitim idejama za ulepšavanje ulice Vojvode Mišića, pa su tako članovi grupa „Ljubitelji druženja u prirodi“ i „Brđani“ zajedno realizovali svoje projekte u okviru našeg Fonda za komšijske inicijative. Oni su postavili klupice i zasadili cveće u ulici Vojvode Mišića. Želja im je bila da zajedničkim snagama ulepšaju centar grada – drvored u ulici Vojvode Mišića. Primetili su da u ovoj ulici sugrađani nemaju mogućnost da sednu i naprave pauzu tokom šetnje i odlučili su da to promene. Druga grupa komšija je odlučila da ulicu osveži sadnjom cveća oko drveća koje se nalazi u drvoredu. Zahvaljujući komšijama iz ovog kraja ulica je dobila lepši izgled.

Neformalna grupa „Izdvojeno odeljenje Veliko Polje“ dobila je podršku našeg Fonda za projekat „Uređenje učionice“. Oni su želeli da okreče učionice i ofarbaju table u osnovnoj školi u Velikom Polju, kako bi na taj način doprineli poboljšanju uslova za rad učenika i osvežili radni prostor. Kako je u to vreme Fondacija sprovodila kampanju prikupljanja sredstava za renoviranje fasade, unutrašnjosti škole, ograde i igrališta škole, ova grupa je odlučila da dobijenu podršku donira ovoj akciji. Na kraju akcije prikupljeno je 587.235 dinara i 4.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Projekat „Zajedno za kabinet broj 15″ prijavila je i realizovala neformalna grupa „Učenički parlament Tehničke škole“. Članovi Učeničkog parlamenta Tehničke škole okrečili su kabinet broj 15 u kom su zidovi bili u jako lošem stanju. Zašto je učenicima i profesorima bio važan baš ovaj kabinet? Jer se u njemu nalazi 3D štampač. Pored 3D štampača, učenici se u ovom kabinetu bave  primenom znanja iz automatike, radu na PLC kontrolerima (škola je osvajač PLC kupa 2018. godine) i procesnom upravljanju. Učenici su jako zainteresovani za rad na štampaču, jer im 3D sekcija pored praktičkog znanja pruža i mogućnost da izraze svoju kreativnost i primene znanja koja su stekli na časovima automatike i osnova elektrotehnike i da teorijske  PLC projekte pretoče u realnost. Svi u Tehničkoj školi veruju da će budući izgled ovog kabineta biti reprezentativan i da će motivisati veći broj osnovaca za elektrotehničke smerove.

Uvereni smo da zajedničkim snagama možemo da stvaramo, popravljamo i ulepšavamo svoje okruženje i da od našeg grada napravimo #super mesto za život! 

Na našoj OYF Facebook stranici možete pogledati slike sa realizovanih komšijskih akcija. 

Podršku za realizaciju ovogodišnjeg Fonda za komšijske inicijative obezbedio je Global Fund for Community Foundations.

 

Post a comment