No comments yet

Dodeljena Obrenovačka nagrada za filantropiju

11. decembra u Sportsko-kulturnom centru Obrenovac dodeljene su nagrade za lokalnu filantropiju. Fondacija za Mlade Obrenovca je 2019. godine uspostavila ovu nagradu želeći da doprinese prepoznavanju i podsticanju dobročinstva i solidarnosti. Ovakva vrsta nagrade je po prvi put dodeljujena u Obrenovcu, a cilj je da preraste u tradiciju kako bi se kontinuirano promovisale pozitivne vrednosti i jačao duh zajedništva.

Događaju su prisustvovali dobitnici Obrenovačke nagrade za filantropiju, članovi Selekcionog odbora koji su doneli odluku o dobitnicima ovogodišnje nagrade, prijatelji Fondacije i građani Obrenovca.

Nagradu Doprinos pojedinca zajednici dobila je Ivana Gavrić.

Ivana je organizovala dve humanitarne izložbe za prikupljanju novca za lečenje dece, sprovela volontersku akciju u OŠ “Posavski partizani”, svakodnevno se brine o korisnicima Gerontološkog centra, a dala je i značajan doprinos u razvoju aktivnosti Dnevnog boravka MNRO. Ivana je i inicijator više akcija koje su bile podržane kroz Omladinski fond i Fond za komšijske inicijative.

Nagradu za Doprinos preduzeća zajednici dobila je Poslastičarnica “Pčela”.

Poslastičarnica “Pčela” organizovala je različite humanitarne akcije: Čep za hendikep – pomoć osobama sa invaliditetom; Dan za limunadu – sav prihod od prodate limunade u toku jednog dana doniran je za decu Svratišta; Dan besplatne boze ispred poplavljene poslastičarnice posle poplave. Svake godine ugoste učenike jednog odeljenja iz obrenovačkih škola kojima uz sok i sladoled govore o tradiciji našeg mesta.

Nagrada za Doprinos udruženja zajednici dodeljena je Crvenom krstu Obrenovac.

Ovu  nagradu su dobili zaposleni i volonteri Crvenog krsta zbog kontinuiranog prikupljanja sredstava za socijalno ugrožene sugrađane. Jedna od tih aktivnosti realizovana je tokom „Nedelje solidarnosti“ kada su volonteri i zaposleni Crvenog krsta Obrenovac u maloprodajnom objektu Maxi prikupili osnovne životne namirnice i novčana sredstva za 60 socijalno ugroženih porodica iz svih mesnih zajednica sa teritorije opštine Obrenovac.

Posebnu nagradu za organizovanu humanitarnu akciju dobila je Odeljenska zajednica II 3 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ zbog organizovanja humanitarnih akcija i svakodnevne brige o drugarici iz razreda koja ima zdravstvene probleme.

Za organizovanu volontersku akciju posebnu nagradu je dobila Irena Spasojević, zbog pokrenute i realizovane inicijativa za postavljanje sprava na dečjem igralištu u Orašcu. Inicijativu je podržalo više desetina ljudi, a od prikupljenog novca kupljen je mobilijar za decu iz ovog sela.

Neformalna grupa Project 4 dobila je posebnu nagradu za organizovanu omladinsku akciju.

Ova neformalna grupa je u 2019. godini organizovala više omladinskih akcija; humanirni turnir u fudbalu na maloj Rabi, prikupljanje sredstava za obnovu doma jedne porodice iz Draževca, prikupljanje garderobe za korisnike SOS Dečijeg sela u Obrenovcu, prikupljanje garderobe, nameštaja i opreme za kuću za dve porodice iz Obrenovca.

Zahvalnice su uručene Alatnici “Barović” za doprinos preduzeća lokalnoj zajednici; Anđelki Kaljević i Radiši Kuzmanoviću za individualni doprinos zajednici; Izviđačkom odredu “Zvezdan Nedeljković” i Centru za očuvanje tradicije i kulture TENT za doprinos udruženja lokalnoj zajednici; Udruženju “Kolo srpskih sestara”Kreativnoj sekciji Tehničke škole ObrenovacPekari “Kod Žike”Restoranu “Sinatra” i Udruženju “Srbi za Srbe” za doprinos humanitarnim akcijama u lokalnoj zajednici i Neformalnoj grupi “Mladi iz Skele” za doprinos volonterizmu u lokalnoj zajednici.

Donator ovogodišnje Obrenovačke nagrade za filantropiju je Global Fund for Community Foundations.

Fotografije sa događaja možete pogledati na Facebook stranici naše Fondacije.

Post a comment