No comments yet

Mali Obrenovčani naučili “Kako se pravi muzika”

telekom-deca-kolarac-obrenovac-foto-Goran-Sivacki-25Uz podršku Telekoma Srbija i u organizaciji Kolarčeve zadužbine i Fondacije za mlade Obrenovca, u sredu, 23. jula, organizovana je muzička radionica za sve mališane koji nakon poplava privremeno borave u kasarni „Boba Marković“ u Obrenovcu.

Telekom Srbija godinama sarađuje i podržava “Kolarac”. Uvek se trudimo da podržimo projekte koji neguju kulturu na pravi način, jer kada jedno društvo izgubi kulturu, izgubilo je identitet. Mi se trudimo da kroz ovakve projekte stvorimo uslove u kojima će se otkriti talenti mladih ljudi i nastojimo da im pružimo priliku da se dalje razvijaju. Možda ćemo baš od ovih mališana ovde dobiti nekog velikog umetnika i ponositi se ovim što smo danas radili – izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija.

Ova neobična muzička radionica za izradu i popravku muzike, pod nazivom “Kuc, kuc Kolarac” zamišljena je tako da u njoj učestvuju mališani od 5 do 12 godina i uz pomoć građevinskog alata stvaraju tonove koji kasnije prerastu u muzičko delo i pravi mali koncert.

Videli smo i čuli mališane koji sviraju na predmetima koji nisu instrumenti, sa željom da ovo bude jedan pravi orkestar koji će emitovati kompoziciju i mislim da su deca bila zadovoljna nakon svog prvog koncerta. Animacioni programi u muzici su najteža vrsta animacije, ali mi ne odustajemo. Nastavićemo i dalje, sa željom da ovakve programe realizujemo i na “Kolarcu” i u drugim gradovima Srbije gde je takva vrsta podsticaja za bavljenje muzikom, za osluškivanje zvukova oko nas, veoma važna. Sigurna sam da ćemo istrajati u pravljenju nove publike “Kolarca“ – rekla je Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine.

Dirigent ovo jedinstvenog orkestra bio je Bojan Ivković koji je izrazio svoje zadovoljstvo uspehom ove muzičke radionice:

Bilo je neizmerno zadovoljstvo biti na ovakvoj muzičkoj građevini. Naš ugao je, što bi oni stari rekli, šreh. Mi ne idemo po građevinskim linijama koje današnja građevina zahteva, koja je svedena, jasna, dosadna. Mi gledamo muziku na potpuno drugačiji način. Izbacujemo muziku tamo gde je davno zakopana, a uskoro ćete videti i čuti rezultat takvog rada.

Program muzičkih radionica “Kuc, kuc Kolarac” u septembru će biti nastavljen u zdanju Kolarčeve zadužbine i biće upotpunjen prezentacijama radova mladih naučnika i kreativaca u okviru projekta “Od mališana do velikana” koje Kolarčeva zadužbina realizuje uz podršku Telekoma Srbija.

Comments are closed.