No comments yet

Odabrani projekti u okviru Fonda za komšijske inicijative za 2021. godinu

Ovogodišnji konkurs u okviru programa Fond za komšijske inicijative trajao je od od 23. marta do 30. aprila 2021. godine. Program je namenjen neformalnim grupama građana iz Obrenovca koji će dobiti finansijsku podršku za realizaciju svojih ideja koje imaju za cilj poboljšanje života u najrazličitijim oblastima: provođenje slobodnog vremena, kultura, sport, ekologija, bezbednost, obrazovanje, aktivizam i volonterizam.

Ukupan fond za podršku inicijativama građana iznosi 250.000 dinara, a nakon javnog glasanja putem društvenih mreža, kreirana je rang-lista i odabrano pet ideja koje će dobiti sredstva.

Konačna rang lista:

  1. Neformalna grupa OŠ Draževac – Renovacija škole u Konaticama i Baljevcu

„Ideja sanacije stepeništa u školama u Konaticama i Baljevcu je proistekla samom činjenicom da su stepeništa vrlo stara, urušena, nebezbedna kako za učenike, tako i za pomoćno osoblje koje prenosi svakodnevno u hladnom perodu ogromne količine uglja i drva tim stepenicama. Smatramo da je važno da se sanira prilaz školama kako bi bio pre svega bio bezbedan, estetski bi doprinelo poboljšanju prilaza školi, izgledu same škole, što bi se svidelo i deci, tako i meštanima sela Konatice i Baljevac, a ujedno i zaposlenima.

Smatramo da bi ova inicijativa sanacije školskih pragova podstakla roditelje da svojim doprinosom daju još boljem odzivu u uređenju školskih dvorišta (klupice, stolici, farbanjem tog stepeništa…). Mnogi roditelja zbog fizičkog izgleda škola u područnim odeljenjima odlučuju da svoju decu upišu u matičnu školu. Svako ulaganje u poboljšanje uslova rada u izdvojenim odeljenjima produžava i vek trajanja istih.”

  1. Neformalna grupa Izviđači Obrenovca – Uređenje izviđačkog kampa

„Naša želja je da učinimo Obrenovac bezbednijim mestom za decu i mlade. Svesni smo da je ovo veoma ambiciozan cilj, ali smo odlučili da napravimo prvi korak ka njegovom ostvarenju.

U izviđačkom kampu u mestu Zabrežje, deca i mladi, pretežno izviđači, veoma često provode slobodno vreme boraveći u prirodi i baveći se različitim edukativnim aktivnostima. Ovaj izviđački kamp nije ograđen, što predstavlja bezbedonosni problem za decu i mlade koji ga koriste.

Došli smo na ideju da se udružimo i zajedno sprovedemo akciju ograđivanja izviđačkog kampa, kako bi deca i mladi mogli bezbedno i neometano da borave u prirodi i bave se različitim edukativnim aktivnostima.”

  1. Neformalna grupa Maslačak i bele rade – Uređenje prostora u okviru stambene zajednice

Osnovna motivacija je odrzavanje pozitivnog duha zajednice. Briga o svima podjednako, malim, starijim i komšijama sa razvojnim smetnjama. Želimo da svojim primerom ukažemo na to da je briga o svima kao i o našoj okolini najvažnija i da moramo biti ujedinjeni.

Nase komšije su oduvek bile primer sloge. Rado učestvuju u svim aktivnostima vezanim za zajednicu, tako da će ovaj projekat učvrstiti komšijske odnose.”

  1. Neformalna grupa Putnici i vojvode – Renovacija zajedničkih prostorija u okviru stambene zajednice

„Ideja je da se okreče zidovi u zajedničkim delovima zgrade, sa posebnom pažnjom posvećenom suterenu i zajedničkim podrumskim delovima koji su poslednji put krečeni pre poplave 2014. Stanje je veoma loše, delovi zida su otpali, potrebno je oguliti celu prethodnu masnu boju kojom je krečeno, dezinfikovati pa dobro pripremiti zidove pre ponovnog krečenja.

Rezultat će biti bolji od fantastičnog, biće čisto, bez buđi na nekim delovima i žutila od poplave, samim tim, sto je najvažnije, biće čist i zdrav vazduh u podrumskim prostorijama i suterenu. Stanarima će to značiti jer neki od njih još uvek nisu vratili stvari u svoje podrumske prostorije jer se boje da će povući neprijatne mirise. Takođe će zajednička prostorija vratiti svoju funkciju, gde će svi stanari zgrade moći da održavaju sastanke, igraju karte, šah, druže se.”

  1. Neformalna grupa Grupa roditelja – Renovacija škole u Urovcima

„Odlučili smo se za ovu akciju da bi stanje samog izgleda škole i školskog dvorista doveli u pristojno stanje. Doprinećemo tome da i drugi roditelji upisuju svoju decu u seoske škole ako se ova akcija sprovede, zato što skola spolja izgleda strašno i mislimo da je to glavni razlog zašto je ljudi izbegavaju.

Komšije će nam pomoći u realizaciji projekta, jer svako od njih zna po nešto da uradi što će nama biti od koristi da se sredi i očisti sam prostor ispred i iza skole.”

Ostale inicijative i broj glasova zajednice možete pogledati u albumu na našoj FB stranici.

Hvala svima na učešću. Zajedno možemo više!

Rad Fondacije je institucionalno podržan od strane Vlade Švajcarske kroz projekat Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Post a comment