No comments yet

Podeljeni čekovi za realizaciju komšijskih inicijativa

Fondacija za mlade Obrenovca je u sredu, 20. marta, u galeriji Sportsko-kulturnog centra „Obrenovac“ organizovala potpisivanje ugovora sa podržanim grupama na konkursu u okviru Fonda za komšijske inicijative 2019.

Na konkurs se javilo 17 grupa i više od 80 komšija spremnih da neguju duh zajedništva i urade nešto korisno za svoju ulicu, naselje, selo…

Članovi Selekcionog odbora našeg fonda doneli su odluku da finansijski podrže devet komšijskih inicijativa.

Projekat „Uređenje učionice“ – neformalna grupa „Izdvojeno odeljenje Veliko Polje“

Ovoj neformalnoj grupi ćemo pomoći da okreče učionice i ofarbaju table u osnovnoj školi u Velikom Polju. Oni na taj  način žele da poboljšaju uslove za rad učenika, da osveže radni prostor i da bar delimično saniraju postojeće nedostatke na zidovima i plafonu.


Projekat Za lepši komšiluk – postavljanje klupica u Ulici Vojvode Mišića“– neformalna grupa „Ljubitelji druženja u prirodi“

„Ljubitelji druženja u prirodi“ su se okupili kako bi zajedničkim snagama ulepšali jedan deo našeg grada – drvored u ulici Vojvode Mišića. Primetili su da u ulici Vojvode Mišića sugrađani nemaju mogućnost da sednu i naprave pauzu tokom šetnje i odlučili su da to promene. Ova grupa će dobiti podršku Fonda za komšijske inicijative za postavljanje četvorougaonih klupica oko drveća u drvoredu koji se nalazi u ulici Vojvode Mišića.


Projekat I oni su naše komšije“ – neformalna grupa „Solidarno za 11500“

Iako je u Obrenovcu prošle godine otvoreno prihvatilište za pse, problem sa napuštenim psima je i dalje prisutan na teritoriju opštine. Ova neformalna grupa želi svojim projektom „I oni su naše komšije“ da podstakne širu lokalnu zajednicu na uključivanje u rešavanja ovog problema i da ukaže na položaj napuštenih pasa u Obrenovcu. Oni će realizovati dve radionice tokom koje će napraviti kućice za pse koje će potom, u saradnji sa obrenovačkim vrtićima, biti ukrašene i oslikane, a potom donirane azilu. Kućice za pse će koristiti neki od brojnih napuštenih pasa koji žive u prihvatilištima. „Solidarno za 11500“ poručuju da na ovaj način promovišu odgovorno vlasništvo, ali i udomljavanje napuštenih pasa.


Projekat Za lepši komšiluk – sadnja cveća u Ulici Vojvode Mišića“ – neformalna grupa „Brđani“

„Brđani“ žele da ulepšaju jednu od centralnih gradskih ulica, ulicu Vojvode Mišića. Primetili su da je ova ulica monotona i smislili su način da je osveže – sadnjom cveća oko drveća koje se nalazi u drvoredu. Dobili su podršku Fonda za komšijske inicijative kako bi doprineli lepšem izgledu pomenute ulice, kao i Obrenovca u celini.


Projekat Spremni za proleće“ – neformalna grupa „Cvrčci u akciji“

I ove godine će roditelji dece koja pohađaju vrtić „Cvrčak“ nastaviti sa akcijom uređenja i ulepšavanja dvorišta vrtića. Ovoga puta žele da posade biljke (tuje) i sitno sezonsko cveće uz ogradu privatne kuće, kako bi ozeleneli dvorište koje nije bogato stablima i cvećem. Na taj način će i vizuelno pregraditi dvorište vrtića od privatne kuće. Kada roditelji završe posao sa tujama i cvećem, sa decom i vaspitačicama će organizovati akciju pravljenja i puštanja zmajeva u dvorištu.


Projekat Ograđivanje košarkaškog igrališta“ – neformalna grupa „Inicijativa mladih Stubline“

Komšije iz Stublina žele da ograde košarkaški teren koji predstavlja mesto druženja više od tri decenije. Na njemu se podjednako okupljaju i mlađi i stariji, a posebno je posećen u letnjim mesecima, za vreme školskog raspusta. Teren se nalazi uz neposrednu blizinu takozvanog Kružnog puta, u pravcu ka Grabovcu preko naselja Dubrava. Pomenuti put ranije nije bio prometan, ali razvojem sela i asfaltiranjem dela tog puta koji povezuje Stubline sa Grabovcem, protok vozila kroz tu deonicu se značajno povećao. Osim automobila, prisutne su i različite poljoprivredne mašine i kamioni.  Članovi „Inicijative mladih Stubline“ smatraju da će ograđivanjem košarkaškog terena povećati bezbednost svih komišija koji uživaju u sportskim aktivnostima.


Projekat Uređenje fasade u naselju Staro igralište“ – neformalna grupa „ORO“

I naselje „Staro igralište“ ima složne komšije.  Grupa „ORO“ je primetila da su fasade zgrada u ovom naselju prekrivene grafitima, pa su se javili na konkurs Fonda za komšijske inicijative sa idejom da urede fasade, kako bi zgrade u centru grada bile reprezentativne.


Projekat Uređenje prostora fudbalskog terena u Stublinama“ – neformalna grupa „Sport za sve“

Tokom boravka na tribinama i  fudbalskom terenu u Stublinama, meštani su uvideli da je ograda terena u lošem stanju – delovi ograde su korodirali, pojedine cevi su polomljene, a na određenim mestima ograda je sklona padu. Kako ona predstavlja jedinu barijeru između lopte na terenu i publike na tribinama, bezbednost posetilaca je ugrožena, jer se nalaze direkno na liniji udara lopte. Članovi neformalne grupe „Sport za sve“ su dobili podršku Fonda za komšijske inicijative da učvrste i izvare oštećene delove ograde, a da nakon toga otklone koroziju i ofarbaju kompletnu ogradu.


Projekat Zajedno za kabinet broj 15″ – neformalna grupa „Učenički parlament Tehničke škole“

Članovi Učeničkog parlamenta Tehničke škole žele da okreče kabinet broj 15 u kom su zidovi u jako lošem stanju. Zašto je učenicima i profesorima važan baš ovaj kabinet? Jer se u njemu nalazi 3D štampač. Pored 3D štampača, učenici se u ovom kabinetu bave  primenom znanja iz automatike, radu na PLC kontrolerima (škola je osvajač PLC kupa 2018. godine) i procesnom upravljanju. Učenici su jako zainteresovani za rad na štampaču, jer im 3D sekcija pored praktičkog znanja pruža i mogućnost da izraze svoju kreativnost i primene znanja koja su stekli na časovima automatike i osnova elektrotehnike i da teorijske  PLC projekte pretoče u realnost.

Proleće u Obrenovcu počinje kad komšije krenu u akciju!

Donator ovogodišnjeg Fonda za komšijske inicijative je Global Fund for Community Foundations.

Post a comment