No comments yet

Poziv za volontere: Poklonimo 24 sata deci iz poplavljenih mesta u Obrenovcu i Lazarevcu

10356322_703089646406403_184466366746223151_nPostoji najmanje 627 razloga zbog kojih Kutak za decu traži volontere i volonterke iz Obrenovca i Lazarevca. Poklonimo 24 sata deci i mladima iz poplavljenih mesta u Obrenovcu i Lazarevcu.


Prošle nedelje je na 15 lokacija u Obrenovcu, Beogradu i Lazarevcu počeo da radi Kutak za decu. Za sedam dana smo upoznali 627 dečaka i devojčica iz tvog komšiluka- iz Obrenovca, Velikog polja, Poljana, Zabrežja, Brovića, Veprovice, Velikih Crljena, Junkovca, Medoševca i neformalnih naselja u Beogradu.

U svakom Kutku postoji tim od tri osobe koje planiraju i realizuju aktivnosti sa decom. U rad Kutka može svako da se uključi, mama, baka, tata, braća i sestre. Da bismo mogli da ponudimo još više deci potrebni su nam volonteri i volonterke koji bi jednom nedeljno tokom narednih šest nedelja u unapred dogovorenom terminu poklonili četiri sata deci koja dolaze u Kutak (ukupno 24 sata). Volonteri/ke će imati podršku radioničara/ki i supervizora/ki, ali takođe i prostor da iniciraju i predlažu aktivnosti sa decom.

Kutak za decu u Obrenovcu je otvoren od ponedeljka do četvrtka, a u Lazarevcu od četvrka do nedelje. Sve volonterske aktivnosti bi se realizovale u smeni od 4 sata dnevno u vremenu između 10.00 – 16.00 časovah. Rok za prijavu je utorak, 22. jul 2014.

Prijavni formular KUTAK za decu TRAŽI VOLONTERE I VOLONTERKE iz Obrenovca i Lazarevca

Kutak za decu je način direktnog rada sa decom koji Save the Children primenjuje širom sveta, kada god dođe do neke krizne situacije. Nastoji se da se hitno obezbedi siguran prostor gde deca mogu biti sklonjena i bezbedna kada postoji bilo kakva opasnost ili rizik po njihovo psiho-fizičko zdravlje i sigurnost. On pruža najmlađima sigurno okruženje koje im pomaže da povrate osećaj normalnosti i strukture kroz organizovane aktivnosti za igru, druženje i učenje. Roditeljima ili starateljima kutak za decu olakšava proces povratka u poplavom pogođene domove, tako što im daje priliku da povere svoju decu kvalifikovanom osoblju koje će za decu organizovati kreativne, obrazovne i sportske aktivnosti, u nadziranom i sigurnom okruženju, sve do početka nove školske godine. Roditelji i staratelji za to vreme mogu da se posvete egzistencijalnim pitanjima poput čišćenja i obnove kuća ili pronalaska ili obnove izvora prihoda.

Kutak je prostor koji organizacija Save the Children u saradnji sa Centrom za integraciju mladih i lokalnim organizacijama – Centrom za građansko delovanje iz Obrenovca, Ženskim romskim centrom i udruženjem ROM iz Lazarevca – stavlja na raspolaganje deci i njihovim porodicama koje su pogođene nedavnim katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju. Značajna podrška projektu došla je od Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, opštinskih uprava Obrenovac i Lazarevac, lokalnih mesnih zajednica, direktora osnovnih škola u kojima radimo, kao i samih građana iz zajednica u kojima se realizuje program.

Comments are closed.