No comments yet

Promocija Evropskog volonterskog servisa u Obrenovcu

13166003_10156998909695604_6106024459668724002_nU subotu, 4. juna, u 18.00 časova, u prostorijama Društvenog centra Fondacije za mlade Obrenovca (ul. Kralja Aleksandra 59) biće održana promocija Evropskog volonterskog servisa. O uslovima prijavljivana i iskustvima sa kampova govoriće volonteri iz Francuske, Belgije, Slovačke, Češke i Grčke.

Ako imate između 17 i 30 godina, željni ste da posvetite 2–12 meseci vašeg vremena doprinoseći lokalnim projektima i lično se razvijate upoznajući novu zemlju, njene običaje i jezik, a još ste i puni entuzijazma i energije, vi ste pravi kandidat za volontera Evropskog volonterskog servisa.

Evropski volonterski servis (European Voluntary Service) je projekat u kom učestvuju volonterske organizacije iz cele Evrope. EVS omogućava mladim ljudima (od 17 do 30 godina) da kao volonteri, radeći na nekom projektu, provedu od 2 do 12 meseci u nekoj evropskoj zemlji. Volonterima je obezbeđen smeštaj, hrana, osiguranje, putni troškovi, kurs jezika i džeparac. Sve informacije o aktuelnim EVS projektima možete naći u bazi akreditovanih EVS organizacija.

EVS je deo programa za mlade (Erasmus+ Program) Evropske komisije koji promoviše mobilnost mladih i neformalno učenje kroz međunarodne aktivnosti vezane za razmene mladih. Cilj je da se omogući neformalno iskustvo i učenje za mlade ljude, ohrabrujući njihovo društveno uključivanje i aktivno učestvovanje, unapređujući njihovu mogućnost za zaposlenje i dajući im mogućnost da pokažu solidarnost sa drugima. Svaki EVS projekat za cilj ima uzajamnu podršku razvoju samog volontera i lokalne zajednice u kojoj volonter radi, čime se stiče uspostavljanje novih prijateljstava i razmene iskustava. Tema projekta je veoma široka: od zaštite životne sredine, kulturnog nasleđa, umetnosti i kulture, rada sa mladim ili starijim osobama, do sporta ili rada u omladinskim organizacijama.

EVS program pokriva sve stvarne troškove volontera: avionski prevoz (i/ili voz druge klase) do mesta gde se program održava, vizu i vakcinaciju (ako je potrebno), osiguranje, smeštaj, ishranu i mesečni džeparac.

Comments are closed.