No comments yet

Fondacija za mlade Obrenovca izabrana za učešće u programu Community kartice u Srbiji

Fondacija za mlade Obrenovca je jedna od pet organizacija civilnog društva koja je na javnom pozivu Fondacije „Ana i Vlade Divac“ izabrana za uvođenje programa Community kartice u Srbiji.

Uvođenje community kartice predstavlja inovativni i održivi model razvoja lokalnih zajednica, potpuno jedinstven u Srbiji.  Community kartica je vrsta lojalti kartice sa svim njenim karakteristikama i pogodnostima za kupca, s tim što predstavlja način za prikupljanje sredstava namenjenih lokalnoj zajednici.

Naime, svaki put kada vlasnik kartice izvrši kupovinu u zanatskim radnjama, trgovinama, buticima i drugim pravnim licima koja budu učestvovala u programu, procenat od iznosa računa odlazi u Fond za zajednicu, a određeni procenat se kao nagrada, odnosno popust vraća kupcu. Fond za zajednicu biće formiran u svakoj od pet odabranih opština/gradova, a vlasnici kartice će korišćenjem iste donirati bez dodatnih troškova.

Od sredstava koja se na ovaj način prikupe u toku godine, biće podržani projekti za unapređenje lokalne zajednice, čime svaki vlasnik kartice neposredno učestvuje u poboljšanju svog okruženja. Putem direktnog glasanja svi vlasnici kartica moći će da učesvuju u odabiru najvažnijih projekata u svojoj zajednici.

Osim Fondacije za mlade Obrenovca, za uvođenje programa Community kartice u Srbiji izabrani su i Edukativni centar iz Kruševca, Narodni parlament iz Leskovca, Front Fondation iz Novog Pazara i Udruženje Dečji svet iz Sremske Mitrovice. Odabrane organizacije će biti lokalni partneri i nosioci projekta u svojoj zajednici i biće zadužene za uspostavljanje partnerstava sa lokalnim biznisima, promovisanje kartice na lokalnom nivou, koordinaciju odabira projekata koji će biti podržani sredstvima prikupljenim korišćenjem kartice i administriranjem realizacije tih projekata, kao i za sve druge aktivnosti koje se odnose na uspostavljanje funkcionisanja kartice u lokalnoj zajednici.

Uvođenje Community kartice je jedna od aktivnosti Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija „Ana i Vlade Divac“, a dodatno čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Post a comment