No comments yet

Komšijske inicijative #akcije

Naše komšije u akciji! Pratili smo realizaciju komšijskih inicijativa…

 

Početkom 2017. godine smo pokrenuli jedan potpuno nov i jedinstven program – Fond za komšijske inicijative – fond za podršku lokalnim inicijativama u našem gradu. Kroz ovaj fond finansiramo male projekte i inicijative zbog kojih će naš grad biti #super mesto za život! Ove godine podržali smo 12 projekata u ukupnoj vrednosti od skoro pola miliona dinara!

Pisali smo vam o komšijskim akcijama koje su realizovane tokom leta. Komšije iz Radničke ulice u Bariču su sredile košarkaški teren koji se nalazi u njihovom kraju, ekipa iz Stublina je uredila pešački most koji se nalazi u blizini osnovne škole u njihovom selu, komšije iz naselja Viraga su rešile višegodišnji problem – postavili su klupe i sto u dvorištu, kako bi oplemenili prostor za zajednička okupljanja i druženja svih komšija. Udružene komšije iz ulice Vojvode Mišića 171-173 uredile su igralište koje se nalazi između zgrada, a grupa Ljubitelja druženja u prirodi je organizovala zabavno-edukativni porodični izlet u Zabranu. „Tate bez granica“ su u Nemanjinoj 101 oplemenili, uredili i ukrasili dečje igralište, dok su komšije iz ulice Kralja Milutina sa Rojkovca kupile dva gola i mrežu za mali fudbal i košarkaški obruč i tablu.

Više o ovim akcijama možete pročitati ovde.

Početkom septembra bili smo u Trstenici, mestu pored Obrenovca. Trstenica je lepo selo, a ima i složne mlade komšije. Oni su odlučili da ofarbaju ogradu oko Doma kulture i osnovne škole koja se nalazi u blizini. Ograda nije farbana od trenutka postavljanja, a to je više od dve decenije. Naš Fond za #komšijske inicijative je omogućio ovoj neformalnoj grupi mladih da ulepšaju prostor u kom vreme provode svi meštani.

Kraj septembra obeležila je realizacija još jedne inicijative. Tada je u Domu kulture održan festival „Obrenovački pozorišni susreti“. Naš Fond za #komšijke inicijative podržao je održavanje ovog festivala. Grupa mladih glumaca se prijavila na naš konkurs sa željom da održi kontinuitet održavanja festivala koji okuplja najbolje amaterske omladinske pozorišne trupe. Prošle godine je održan prvi festival koji je okupio preko 700 gledalaca i više od 100 izvođača u Obrenovcu. Obrenovac nema pozorište, ali postojeće pozorišne trupe uspešno predstavljaju naš grad na festivalima i donose brojne nagrade. Na ovogodišnji festival prijavilo se petnaest amaterskih trupa, a selektovano je pet. Učestvovale su trupe iz Bečeja, Sremske Mitrovice, Beograda, Lebana i Šapca. Fond za #komšijske inicijative je obezbedio zahvalnice, plakate, majice, ketering i osveženje za učesnike OPS festivala.

Neformalna grupa mladih „Snaga Ušća“ iz sela Ušće kod Obrenovca dobila je podršku našeg Fonda za #komšijske inicijative kako bi u centru sela napravili prijatniji, lepši i bolji ambijent za provođenje slobodnog vremena. Javili su se sa željom da ozelene prostor oko igrališta u centru sela, odnosno da posade drvored oko odbojkaškog i fudbalskog terena. Krajem oktobra su organizovali volontersku akciju tokom koje su posadili različite vrste drveća: crvenolisnu šljivu, bagrem, katalpu, brest, dud, javor, belu magnoliju, platan, japansku trešnju, oskorušu, hibiskus i brezu. Na taj način su zaštitili i tribine od sunca i omogućili publici da u hladu posmatra fudbalske i odbojkaške mečeve.

Neformalna grupa „U škrinji – radionica veza“ dobila je podršku našeg Fonda za #komšijske inicijative za realizaciju etnološko, istraživačko-edukativne radionice „Naš mali muzej“. „U škrinji“ je neformalno udruženje koje okuplja žene, mlade i decu koji vole ručne radove – vez, tkanje i pletenje. Glavni cilj okupljanja grupe je ljubav prema starim zanatima i želja za očuvanjem istih. Ivana Gavric je u septembru i oktobru organizovala radionice za učenike u tri seoske osnovne škole – u Grabovcu, Zabrežju i Krtinskoj. Cilj tih radionica bila je briga o materijalnom i nematerijalnom kulturnom nasleđu, kao i upoznavanje dece sa značajem očuvanja kulturnog nasleđa, kroz kreativan i veseo proces koji je bio prilagođen njihovom uzrastu.

Projekat „Naš mali muzej“ obrađivao je problem očuvanja i negovanja tradicije na savremen način, kroz istraživački rad i shvatanje muzeja kao značajne institucije kulture. Kroz radionice i postavljanje izložbe, sami učesnici, a to su bila deca, upoznali su se sa procesom prikupljanja artefakata, njihovog čuvanja, kao i značajem očuvanja starih zanata. Ova mala grupa uspela je da zajedno sa meštanima iz tri sela prikupi materijal za izložbu, koja je bila otvorena u galeriji Doma kulture od 11. do 15. decembra, a čiji je cilj bila promocija tih seoskih sredina.

Zahvaljujući Fondu za #komšijske inicijative u decembru je završena realizacija i poslednje obrenovačke inicijative! Neformalna grupa „Pogodak“ je ostvarila svoju ideju i na sportskim terenima u Osnovnoj školi „Posavski partizani“ postavila… Pogodite šta?! Šuterski košarkaški teren! Ovakav teren nije postojao u Obrenovcu, a radi se o košarkaškom terenu sa samo jednim košem ispod kog se nalazi skupljač lopti, dok su na samom terenu iscrtane linije i pozicije za šutiranje sa različitih udaljenosti. Skupljač lopti služi za prikupljanje promašenih/pogođenih lopti koje šalje nazad igraču. Sjajna prilika za još jednu sportsku aktivnost i dodatno druženje za sve ljubitelje košarke. Veoma lako i jednostavno uz skupljač lopti svaki pojedinac može vežbati tehniku šuta, ali i stalnim ponavljanjem usavršiti svoj šut čak i kada nema saigrača.

Naše komšije su u 2017. godini bile složne i vredne. Realizovale su 12 inicijativa i pokazale da udruženi možemo sve! Oni su učinili da leto i jesen u Obrenovcu budu u znaku #komšijskih inicijativa!

Realizaciju Fonda za komšijske inicijative su podržali naši prijatelji iz Građanskih inicijativa i Youth Build programa u Srbiji.

Uvereni smo da zajedničkim snagama možemo da stvaramo, popravljamo i ulepšavamo svoje okruženje i da od našeg grada napravimo #super mesto za život! 

Pratite i našu OYF Facebook stranicu gde smo postavili slike sa realizovanih komšijskih akcija. 

Post a comment