No comments yet

Komšijske inicijative #akcije

Naše komšije u akciji! Pratili smo realizaciju komšijskih inicijativa…

Početkom 2017. godine smo pokrenuli jedan potpuno nov i jedinstven program – Fond za komšijske inicijative – fond za podršku lokalnim inicijativama u našem gradu. Kroz ovaj fond finansiramo male projekte i inicijative zbog kojih će naš grad biti #super mesto za život! 

Ove godine je konkurs bio otvoren od 1. do 15. juna. Nakon završenog konkursa i prijema svih projekata okupili smo 5 članova nezavisnog odbora. Odbor je bodovao sve projekte i doneo odluku o listi podržanih projekata. Izabrao je i odobrio 12 projekata u ukupnoj vrednosti od skoro pola miliona dinara!

A evo i zanimljive statistike u odnosu na pristigle projektne ideje:

★ 40% od svih pristiglih projekata se sprovodi u seoskim mestima
★ 30% od svih pristiglih projekata su fokusirani na renoviranje i adaptaciju javnih površina
★ 49% od svih inicijatora projektnih ideja su mladi između 15 i 30 godina
★ 40% svih inicijatora projektnih ideja su žene.

Sredinom jula smo organizovali malu ceremoniju potpisivanja ugovora sa liderima projekata, gde smo imali priliku da pričamo i da se družimo sa aktivistima, članovima odbora i donatorima.

A onda je došao trenutak da naše komšije stupe u akciju! Oni su učinili da ovo leto u Obrenovcu bude u znaku #komsijskih inicijativa!

Već krajem jula komšije iz Radničke ulice u Bariču su sredile košarkaški teren koji se nalazi u njihovom kraju. Okačili su nove table i obruče i obeležili linije koje su vremenom nestale sa terena.

Nekoliko dana nakon te akcije primili smo sledeću poruku od Nikole iz Bariča:

„Pozdrav! Svi koji dolaze na teren su prezadovoljni. Vidi se razlika, a i mlađih klinaca je mnogo više nego pre. Akcija je uspela 200%, jer su mnogi koji pre nisu dolazili na basket, čim su čuli da imamo nove obručeve, počeli da dolaze. Mislim da nijedna reč ne može da opiše naše zadovoljstvo. Hvala još jednom od srca“.

Početak avgusta su obeleželile velike vrućine, ali će ipak početak tog meseca ostati upamćen po posvećenosti i entuzijazmu ekipe iz Stublina koja je uredila pešački most koji se nalazi u njihovom mestu u blizini osnovne škole. Uklonili su sav korov i očistili prostor oko mostića, a onda su ofarbali ogradu i betonirali oštećene delove mosta.

Dokaz da male stvari mogu da naprave veliku promenu!

 

A onda je realizovana još jedna komšijska inicijativa – u naselju Viraga. Komšije iz 11 ulaza godinama su se susretali sa istim izazovom. Ispred njihovih zgrada je ulica, pa su slobodne trenutke provodili u „dvorištu“ koje se nalazi iza zgrada. To je prostor za parkig mesta i mnogo automobila, sa minimumom travnate površine i bez ijednog drveta. Na tom prostoru nije postojala nijedna klupa, pa su roditelji i deca sedeli na travi i betonskoj površini. Zato su Irena, Miki, Zvonko, Tijana i Brankica želeli da postave klupe i sto u dvorištu, kako bi oplemenili taj prostor. Želili su prostor za zajednička okupljanja i druženja svih komšija.

Zahvaljući Fondu za #komsijske inicijative komšije iz naselja Viraga sada mogu kvalitetnije da provode zajedničko slobodno vreme.

Krajem avgusta udružene komšije iz ulice Vojvode Mišića 171-173 su realizovale njihovu ideju. Zbog velikog broja dece u naselju komšije su odlučile da urede igralište koje se nalazi između zgrada. Sami su očistili devastiranu površinu – raskrčili korov, nasuli šljunak, zasadili cveće, namestili osvetljenje, napravili klackalicu i ljuljašku.

Zahvaljujići Fondu za #komsijske inicijative dodatno su ulepšali ovaj prostor i napravili prijatan ambijent za okupljanje dece i druženje sa komšijama. Uz pomoć našeg fonda napravili su klupe i stolove od paleta, kupili su kućicu za decu, na popravljenoj fasadi napravili tablu za crtanje velikog formata i kupili boje za slikanje. Ujedinjeni su ostvarili zajednički cilj, a to je da obezbede deci bezbrižnu igru, a roditeljima druženje sa puno osmeha. Ulica Vojvode Mišića 171-173 je konačno mesto gde se susedi mogu bolje upoznati, popričati i popiti kafu.

Sad se spremite, pošto je grupa Ljubitelja druženja u prirodi imala originalnu ideju sa kojom je aplicirala i dobila podršku našeg fonda.

Jedne subote u Zabranu veverice, puževi, žabe, ptice, biljke i drveće su imali nesvakidašnje društvo! Roditelji i deca su bili pustolovi, istraživači i učesnici u raznim avanturama. Toliko istraživanja, učenja, zabave i smeha skoro nije zabeleženo u našoj izletničkoj šumi.

Ljubitelji druženja u prirodi, grupa kreativnih i prirodi naklonjenih komšija, organizovala je zabavno-edukativni porodični izlet. Želeli su da pokažu roditeljima i deci da u obližnjoj šumi mogu kvalitetno da provedu vreme, a da svi zajedno nauče nešto novo, inspirativno i kreativno. Igrale su se različite igre… Scavenger hunt, land art, porodične olimpijske igre… Takmičari su tražili tajanstvene predmete i pojmove sa mape u šumi, pokazali su olimpijski duh i veštine u raznim olimpijskim disciplinama – skok iz mesta, prevlačenje konopca, kolica, skakanje sa džakovima, nabacivanje obručeva, baloni između glava… A grančice, granje, kamenje, zemlja, blato, lišće, kora od drveta i trava poslužili su za pravljenje malih umetničkih dela.

Onda smo se vratili iz šume u grad. U gradu su nas čekale tate iz Nemanjine 101. A znate li zašto su tate iz Nemanjine 101 drugačije i posebne? Jer su to “Tate bez granica”. Zapravo, oni su super tate, jer su se javili na konkurs Fonda za #komsijske inicijative kako bi oplemenili, uredili i ukrasili dečje igralište. Želja im je bila da od površine pored zgrade naprave “oazu mira”, odnosno pravo mesto za zabavu, druženje i igru, kao i da pokažu deci da se zajedničkim radom može napraviti pozitivna promena.

U zgradi u Nemanjinoj 101 odrasta 28 dece uzrasta do 10 godina, pa nam je i jasan motiv njihovih tata da im naprave kutak za igru i druženje. Tate bez granica su izvršile fasadne radove na zidu zgrade, a nakon toga su na uređenoj površini zajedno sa decom iscrtali dečije motive. Osim toga, nabavili su i baštensku garnituru, koja će im služiti za predah i odmor.

Početak septembra smo dočekali na Rojkovcu. Komšije iz ulice Kralja Milutina su želele da srede igralište u kraju. Naš fond im je omogućio da kupe dva gola i mreže za mali fudbal i košarkaški obruč i tablu. Do tada su mladi sa Rojkovca koristili kontejnere kao golove!

Priznajemo da je kreativno, ali od sada će deca iz tog naselja moći da uživaju igrajući fudbal i košarku na pravom igralištu. Želimo im puno odigranih utakmica, datih koševa i golova, nezaboravnih trenutaka, a iznad svega fer pleja i druženja.

Naše komšije su baš bile vredne. Pokazale su da udruženi možemo sve! Nastavljamo sa realizacijom podržanih komšijskih inicijativa i u septembru i oktobru.

Čeka nas postavljanje prvog šuterskog košarkaškog terena na teritoriji naše opštine, organizacija radionica veza, tkanja i pletenja u seoskim školama, organizacija pozorišnog festival OPS, sadnja drvoreda oko odbojkaškog i fudbalskog igrališta na Ušću, kao i farbanje ograde oko doma kulture i osnovne škole u Trstenici.

Realizaciju Fonda za komšijske inicijative su podržali naši prijatelji iz Građanskih inicijativa i Youth Build programa u Srbiji.

Uvereni smo da zajedničkim snagama možemo da stvaramo, popravljamo i ulepšavamo svoje okruženje i da od našeg grada napravimo #super mesto za život!

Pratite i našu OYF Facebook stranicu gde redovno postavljamo slike sa realizovanih akcija. 

Post a comment