No comments yet

Podeljeni čekovi za realizaciju novog ciklusa komšijskih inicijativa

Fondacija za mlade Obrenovca je 9. juna, u prostorijama škole stranih jezika Skillton organizovala potpisivanje ugovora sa podržanim grupama na drugom konkursu u okviru Fonda za komšijske inicijative 2019.

Na konkursu je podržano više od 35 komšija spremnih da neguju duh zajedništva i urade nešto korisno za svoju ulicu, naselje, selo…

Projekat „Ulepšavanje sportskog terena Fudbalskog kluba Skela“ – neformalna grupa „Mladi iz Skele“

Komšije iz Skele su dobile podršku Fonda za komšijske inicijative kako bi uredili svlačionice na sportskom terenu u njihovom selu. Radi se o prostorijama bez tavanice, prozora, struje i vode. Uz podršku Fonda osposobiće dve svlačionice za neometano korišćenje od strane prvog tima fudbalskog kluba i mnogobrojne dece iz Skele.

Projekat „Ulica lepih slika“ – neformalna grupa „Likovna radionica – Gnjeca“

Ove kreativne komšije žele da organizuju 4 otvorena časa za sve koji žele da se oprobaju u crtanju i slikanju različitim tehnikama, a sve uz pomoć i tutorstvo 4 profesionalna slikara iz Obrenovca.  Cilj ove radionice je da se učesnicima omogući da iskažu svoje kreativne potencijale. Predviđeno je 8 termina za završavanje radova, pripremu izložbe i izložbu radova učesnika „Ulice lepih slika“.

Projekat „Ograđivanje izletišta Jozića koliba“ – neformalna grupa „Brđani“

„Brđani“ žele da postave ogradu oko izletišta Jozića koliba u naselju Veliko Polje, jer smatraju da bi postavljanjem ograde taj prostor učinili bezbednijim, lepšim i atraktivnijim. Želja im je da ohrabre Obrenovčane da ga koriste kako bi pobegli od gradske buke i uživali u prirodnim lepotama koje ovo izletište pruža. Takođe, veliki broj dece i mladih koji se bave izviđaštvom redovno posećuje ovo mesto radi druženja i kampovanja.

Projekat „Uređivanje tribina fudbalskog terena u Stublinama“ – neformalna grupa „Sport za sve“

Ova grupa komšija je u prethodnom ciklusu komšijskih inicijativa dobila podršku da popravi ogradu oko fudbalskog terena u Stublinama. Ovog puta će uz pomoć našeg Fonda srediti tribine na istom igralištu. Godina izgradnje i dug period korišćenja su oštetili tribine. Cigle od kojih su izgrađene su pod uticajem vremenskih uslova počele da se krune. Kako takav način gradnje zahteva obaveznu spoljnu oblogu ili dobar krovni pokrivač, od čega ništa nije prisutno, process propadanja će se dalje nastaviti. Ove komšije će površinu tribina pokriti prikladnom fasadom i na taj način zaustaviti dalje propadanje tribina i produžiti im vek trajanja. Osim toga, ofarbaće i stolice na tribinama.

Projekat „Uređenje igrališta #part2“ – neformalna grupa „Inicijativa mladih Stubline“

„Inicijativa mladih Stubline“ je na prošlom konkursu našeg Fonda dobila podršku za ograđivanje košarkaškog terena koji predstavlja mesto druženja meštana više od tri decenije. Na novom konkursu su dobili sredstva da ofarbaju koš čija je konstrukcija korodirala, i da ga dodatno ojačaju betoniranjem. Na ulazu na igralište će postaviti kapiju, a kako je taj deo podložan sakupljanju vode, posebno u kišnim danima, plan im je da taj deo prilaza izbetoniraju. Akciju će finiširati postavljanjem golova za mali fudbal.

Projekat „Rekonstrukcija Japanske kućice u Dudovima“ – neformalna grupa „Gang Dudovi“

Japanska kućica, popularni Japanac, se nalazi u dvorišta vrtića Zeka u naselju Dudovi. Generacije koje su odrastale u naselju i išle u Osnovnu školu „Posavski partizani“ znaju za Japanac. Posle godina korišćenja, danas je u jako lošem stanju i neophodna je rekonstrukcija, kako bi i generacije koje dolaze mogle da ga koriste i uživaju u tom malom objektu. Grupa komšija iz Dudova planira da organizuje otvorenu akciju. Preko društvenih mreža će pozvati komšije da im se pridruže u akciji rekonstrukcije Japanca.

Projekat „Bioskop pod zvezdama“ – neformalna grupa „Solidarno za 11500“

Besplatan putujući bioskop na otvorenom, „Bioskop pod zvezdama“, stiže u Obrenovac! U pitanju je akcija kojom neformalna grupa „Solidarno za 11500“ želi da ispuni slobodno vreme tokom leta i ponudi besplatan filmski repertoar u ruralnim sredinama naše opštine. Cilj ove akcije je da predstavi vanvremenske klasike kinematografije, ali i crtane filmove za decu. Filmovi će biti prikazani na različitim lokacijama na otvorenom (parkovi, letnje scene, trgovi). Sama ideja „Bioskopa pod zvezdama“ je promocija kulture bioskopa, druženja meštana, kao i revitalizacija kulture javnih okupljanja.

Zahvaljujemo se školi stranih jezika Skillton na prostoru ustupljenom za organizaciju dodele čekova i potpisivanja ugovora sa podržanim grupama.

Donator ovogodišnjeg Fonda za komšijske inicijative je Global Fund for Community Foundations.

Post a comment