No comments yet

Zajedno možemo više #1

„Zajedno možemo više“ je naziv kampanje kojom želimo da edukujemo i motivišemo mlade i širu populaciju o tome zašto je filantropija važna; informišemo ih na koje načine mogu doprineti dobrobiti drugih ljudi i svojoj sredini; promovišemo vrednosti solidarnosti i jačanje duha zajednice.

U martu je naša fondacija organizovala radionice na temu solidarnosti i dobročinstva u dve osnovne škole u Obrenovcu. Nakon radionica nekoliko učenika je sa nama podelilo njihovo razumevanje pojma solidarnosti i filantropije.

Vuk, učenik VI razreda iz Obrenovca, ovako razume solidarnost i dobročinstvo.

„Moja porodica i ja smo osetili šta znači dobročinstvo kada smo se nakon poplava 2014. godine našli u Beogradu. Nakon strašnog i nezaboravnog iskustva koje smo prilikom evakuacije doživeli, smestili smo se kod kume u Beogradu u njenom malom stanu. Nakon dva dana boravka kod nje, jedan njen poznanik se ponudio da nas smesti u njegov luksuzni apartman nedaleko od nje. Došao je po nas kolima istog tog dana, odveo nas u naš privremeni dom, napunio nam frižider namirnicama i sestru i mene obradovao gomilom najlepših slatkiša. Rekao je da možemo da ostanemo koliko god je potrebno i da ne žurimo sa povratkom u Obrenovac dok se sve ne normalizuje. Mojim roditeljima je ostavio broj svog telefona i rekao da ga pozovemo ako nam bilo šta zatreba.
Nakon mesec dana boravka u našem privremenom domu, mama i tata su odlučili da možemo da se vratimo našoj kući. Došao je da se pozdravi sa nama i da nas isprati. Kada su mu roditelji ponudili novac za plaćanje troškova za vreme našeg boravka, nije hteo da uzme, samo je odmahnuo rukom i rekao da mu je drago da je mogao da nam pomogne. Moji roditelji su još uvek u kontaktu sa njim i moja porodica neće nikada moći da zaboravi njegovo dobro delo.
Dobročinstvo je važno jer vraća veru u ljude. Važno je i za one koji ga pružaju, a i za one koji je primaju. I jednima i drugima pokazuje da svet ipak nije džungla, već mesto u kojem je moguće sigurno živeti.“
Vuk Bugarski, VI-1
OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Obrenovac
Fondacija za mlade Obrenovca ovu kampanju realizuje u okviru projekta podržanog na konkursu “Slavimo filantropiju” Fondacije Ana i Vlade Divac, uz finansijsku podršku USAID-a.

Post a comment