No comments yet

Zašto nam je potreban društveni centar u Obrenovcu?

Društveni centri su prostori, najčešće velike zgrade, u kojima se organizuju raznovrsne neprofitne aktivnosti. Njihove usluge su određene potrebama zajednice u kojoj su locirani i veštinama koje učesnici imaju i mogu da ponude. Društveni centri nude osećaj pripadnosti zajednici i solidarnosti; oni su mesta za opuštanje, razgovor, susrete sa ljudima ili pronalaženje informacija o različitim pitanjima i temama.

Centri u zajednici su javne lokacije u kojima članovi zajednice mogu da se okupljaju u cilju različitih aktivnosti značajnih za zajednicu, kao što su: grupne obrazovne aktivnosti, aktivnosti socijalne podrške, razmena javnih informacija i u druge svrhe. Oni obezbeđuju prostor za okupljanje interesnih grupa, za obrazovanje i lokalne proslave. Njihova glavna uloga je da potpomažu okupljanje građana i građanki i stvaraju osećaj pripadnosti zajednici. Oni mogu da budu otvoreni i namenjeni celoj zajednici ili posebnim grupama u okviru veće zajednice. Vrlo je uobičajeno da centri u zajednici obezbeđuju mogućnosti za klubsko ili individualno bavljenje sportom i društvenim igrama, kao i za praktikovanje zdravih stilova života. (Izvor: Centri u zajednici i društveni centri – pregled postojećih praksi u svetu i Srbiji).

Fondacija za mlade, zajedno sa 10 lokalnih udruženja, započela je 2021. godine inicijativu za uspostavljanje društvenog centra u Obrenovcu. Inicijativa je pokrenuta sa ciljem kreiranja multifunkcionalnog prostora u kome bi se sprovodile besplatne aktivnosti namenjene građanima i građankama svih generacija iz oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja, zdravlja, sporta, odnosno svega onoga što je neophodno za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a u saradnji stručnjaka, institucija i organizacija civilnog društva.

Ukolko i vi smatrate da je Obrenovcu potreban novi prostor za susrete, razmenu ideja, pronalaženje informacija o različitim pitanjima i temama, prostor za izložbe, koncerte, mesto za učenje i razvoj potencijala otvoren za sve, pozivamo vas da podržite inicijativu tako što ćete ostaviti svoj potpis i komentar (ovde), kako bismo predstavili lokalnoj samoupravi zašto je važno da ovakav centar postoji i u našoj opštini.

Pokretači inicijative:
UG „Petlja”
Odredi izviđača „Zvezdan Nedeljković”
UG „Kruna od nota”
Obrenovački ženski centar
Centar za građansko delovanje
Fondacija za mlade Obrenovca
Centar za nove ideje
Beogradski centar za osobe sa invaliditetom
Učenički parlament Tehničke škole Obrenovac
Društvo za negovanje tradicije i kulture „Jeka”
UG „LEX national”

Post a comment